Tillståndspliktiga åtgärder

I vilka lägen behöver jag styrelsens tillstånd för att göra en om- eller tillbyggnad i eller anslutning till min lägenhet?

Detta regleras av föreningens Stadgar och Trivsel- och ordningsföreskifter, se utdrag och förklaringar nedan.

Vid tveksamheter om tillstånd erfordras eller ej, fråga Styrelsen.

43 § Ombyggnad

Bostadsrättshavaren får företa förändringar i lägenheten. Följande åtgärder får dock inte företas utan styrelsens tillstånd:

1. ingrepp i bärande konstruktion,

2. ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, gas eller vatten, eller

3. annan väsentlig förändring av lägenheten

Styrelsen får endast vägra tillstånd om åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen eller annan medlem. Bostadsrättshavaren svarar för att erforderliga myndighetstillstånd erhålls. Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt.

En enkel tolkning av detta enligt Bostadsrätterna är:

Hur får jag bygga om min lägenhet och när krävs styrelsens tillstånd?

Du får renovera lägenheten så länge det inte påverkar föreningens delar. Det innebär att du kan renovera kök och badrum men inte ändra vattenledningar, ventilation och flytta golvbrunnar utan föreningens tillstånd.

Det behövs vanligtvis inget tillstånd för att ta bort en icke-bärande vägg, medan bärande väggar kräver intyg och tillstånd. Du får inte heller flytta kök eller badrum. Om du ändå önskar flytta kök eller toalett måste du begära ett tillstånd av din förening och även myndighetstillstånd. Arbetet ska ske fackmannamässigt. Om du inte ansöker om tillstånd riskerar du att få återställa bostaden som den såg ut innan. Vissa ombyggnationer kräver, förutom myndigheters tillstånd, att en stämma beslutar. Att till exempel bygga balkong är en väsentlig förändring som påverkar de andra som bor i föreningen och därför måste medlemmarna rösta om detta på stämman.

Ansökan med beskrivning med ev. skisser på planerat utförande som är klart bedömbart skall inges till Styrelsen för godkännande innan montage inleds.

42 § Tillbyggnad.

Anordningar såsom markiser, balkonginglasning, belysningsarmaturer, solskydd, parabolantenner etc. får monteras på husets utsida endast efter styrelsens skriftliga godkännande. Bostadsrättshavaren svarar för skötsel och underhåll av sådana anordningar liksom för eventuell skada. Om det behövs för husets underhåll eller för att fullgöra myndighetsbeslut är bostadsrättshavaren skyldig att, efter uppmaning från styrelsen, demontera anordningar.

Vid alla framtida överlåtelser av lägenheter åligger det medlem/säljare att särskilt informera blivande köpare om innehållet i denna paragraf för egna installationer.

Nedanstående är några föreskrifter som enligt praxis utarbetats från föreningens Trivsel- och ordningsföreskrifter avseende att exteriören för våra hus skall förbliva enhetlig.

Markiser (§ 9)

  • Färg på markisduken skall vara ljusgrå RAL 7040 (NCS S 3502-B) eller liknande
  • Färg på stativ skall vara grå RAL 9006 (NCS S 2002-B) eller liknande
  • Markismodell Riviera 1500 eller liknande

Installationer av markiser för våra lägenheter, ursprungligen vid nybyggnationen och merendels även senare, har utförts av Skånsk Fönstermiljö AB, Kantyxegatan 25 L 213 76 Malmö, tel: 040-29 51 00, e-post: info@skanskfonstermiljo.se.

Ansökan med beskrivning på planerat utförande med ev. skisser och ev. avvikelser mot ovanstående skall vara enkelt bedömbart och skall inges till Styrelsen för godkännande innan montaget inleds.

Vindskydd (§ 9):

Uppsättning av vindskydd i t.ex. markisduk eller genomskinligt glas upp till överkant på mur/balkongräcke är generellt tillåtet men tillståndspliktigt enligt våra Trivsel- och ordningsföreskrifter.

Vid önskemål om högre höjd (och enskilda växter inte anses tillfyllest) rekommenderas användande av glasvägg på kortsida av uteplats/balkong enligt § 10 (se längre ner) alternativt spaljé eller spaljévägg vilket även är tillståndspliktigt.

  • Används markisduk skall färgen på denna vara ljusgrå RAL 7040 (NCS S 3502-B) eller liknande
  • Glas skall vara i klart och genomskinligt utförande

Styrelsens tolkning av begreppet vindskydd enligt våra Trivsel- och ordningsföreskrifter är att det är en konstruerad, enskild eller sammansatt, anordning vars huvudsakliga uppgift är att ge skydd för vinden och stadigvarande skall vara installerad på balkong eller uteplats även när personer ej vistas där.

En spaljé eller spaljévägg omfattas därmed i begreppet ”vindskydd", då en spaljé enligt NE´s ordbok är en: "ställning med spjälor eller nät till stöd för växter". Spaljén eller spaljéväggen utgör således en konstruerad stadigvarande installerad anordning som tillsammans med ett flertal växter har sin huvudsakliga uppgift utgöra ett "vindskydd". En spaljé eller spaljévägg är därför tillståndspliktig enligt våra Trivsel- och ordningsregler.

Ansökan med beskrivning med ev. skisser på planerat utförande skall vara enkelt bedömbart och skall inges till Styrelsen för godkännande innan montage inleds.

Enskilda växter placerade i flyttbar kruka (eller liknande) på balkonger/uteplatser (och ev. även uppstagade med en anordning i krukan) som är placerad på insida mur/balkongräcke kan användas som alternativ till "vindskydd". Till detta erfordras ej särskilt godkännande av styrelsen.

Glasvägg på kortsida av uteplats/balkong (§ 10):

Vid extra föreningsstämma 2011-09-29 beslöts att endast tillåta uppförande av glasvägg på kortsidan av uteplats/balkong av ”fabrikat Svenska Lumon AB”. Efter ett sammanträffande av föreningsrepresentanter med Stadsbyggnadskontoret i Lund har de, i ett e-postmeddelande 2011-10-18 till föreningen, meddelat att ingen ansökan om bygglov behöver ingivas för ett sådant utförande. Motivet är att då endast kortsidan berörs, bedöms ändringen innebära att byggnadens yttre utseende inte ändras avsevärt. Inga avgifter för tillståndsgivning etc. tillkommer därför för en sådan installation.

Återförsäljare och installatör för ”fabrikat Svenska Lumon AB” är f.n. (se annars denna länk) Prefil AB, tel: 070-774 67 68 e-post: prefil.ab@gmail,com.

Avses något annat fabrikat än Svenska Lumon AB installeras, åligger det bostadsrättshavare att med Stadsbyggnadskontoret i Lund i ett förhandsbesked efterhöra om detta utförande kommer att medföra att tillståndsgivning då erfordras. Eventuell erforderlig tillståndsgivning med underlag från bostadsrättshavare skall sökas i föreningens namn och kostnader vidaredebiteras till sökande bostadsrättshavare.

Inga tillkommande extra avskärmningsanordningar mot sol, vind och insyn än sådana som tillåts enligt § 9 i föreningens Trivsel- och Ordningsregler får uppsättas/användas

Ansökan med beskrivning på planerat utförande med ev. skisser skall vara enkelt bedömbart och skall inges till Styrelsen för godkännande innan montage inleds.