Vipeholmshistoria

Från dansktiden före 1658 kan man finna benämningen WIBELÖCKE för delar av området, där skolan ligger idag. Wibe = vipa och löcke eller lycke = åker eller äng. Med Y stavades namnet i jordeböcker från 1700-talet och med Ö i 1811 års jordebok. Detta stycke mark, liksom Mårtens Fälad, låg en bra bit öster om Lunds stadsvallar. Fäladen var betesmark, som var fri att utnyttja för stadens innevånare. Efter förordningarna om STORSKIFTE 1757 och 1762 övergick en stor del av betesmarken i enskild ägo.

På kartor från 1700-talet och i LUNDS STADS JORDSKYLDBOK 1740 ser man att Vipeholmsskolans område är uppdelad i många lotter med många ägare och kallas Lilla och Stora Wipeholmslöckan. Ägarna var borgare, professorer och möllare, därav kvartersnamnet Wipemöllan. Det fanns här en mölla, som flyttades runt på området ända fram till 1921. Den återfinns idag på Kulturens Östarp.

Fr.o.m. 1800-talet fanns här två större gårdar Wipeholm 1 och Wipeholm 7 samt en del smågårdar. Den ståtliga kastanjeallén längs nuvarande Vipeholmsvägen utgjorde uppfarten till mangårdsbyggnaden på Wipeholm 7. Byggnaden fanns kvar in på 1930-talet. Wipeholm 1 var en stor gårdsanläggning (1810 kallad Wipeholmen). Byggnaderna låg något öster om skolan och revs först 1964. Gården exproprierades 1910 och den siste ägaren motsatte sig förgäves expropriationen. Idag vet vi att denna var onödig. Gården utarrenderades av Lunds stad fram till dess den revs på 60-talet.

Varför lät Lunds stad expropriera gårdar och jordar?
Stadsfullmäktige beslutade 1905 att tillmötesgå Fortifikationsförvaltningens önskemål om gratis mark samt vatten och el, om Södra Skånes Infanteriregemente förlades till Lund. Erbjudandet antogs, men inte förrän 1914 var förhandlingarna klara samtidigt som krig bröt ut i Europa. Trots förläggning av trupper till Lund kom byggandet av kasernerna igång först år 1918.

Dagens Hardebergaspår var tidigare Lund-Revinge järnväg. Från detta drogs ett stickspår in på det planerade regementsområdet. En trelängad gård med sommar- och vinterstallar samt en ammunitionsbod uppfördes. Grunder till fyra kaserner gjöts. En av dessa stod färdig, så när som på dörrar, fönster och inredning, när Riksdagen avbröt försvarsarbetena pga. drastisk nedsatt övningstid för rekryter. Försvarsbeslutet 1925 gjorde slut på en större militärförläggning i Lund. En del av marken återlämnades till Lunds stad.

Området måste ha sett egendomligt ut: tomma hus, en kasern utan fönster och gjutna grunder. De styrande i Lund var bekymrade och letade efter nya användningsområden. Tacksamt tog därför Lund emot Kasernkommitténs förslag att göra Vipeholm till Sveriges första SINNESSLÖANSTALT. Ett avtal träffades 1930 och Byggnadsstyrelsen med arkitekt Hjalmar Cederström byggde vidare på de redan gjutna grunderna. I september 1935 mottogs de första patienterna.

Byggnationen fortsatte ända in på 60-talet. Som mest fanns ca 1 000 patienter inskrivna. Vipeholms sjukhus blev en av Lunds största arbetsplatser för fast personal men också för studenter som arbetade extra. 1968 beslutades att de statliga vårdanstalterna skulle avvecklas och patienterna återföras till sina respektive landsting. Vipeholm övertogs av Malmöhus läns landsting.
1982 omvandlades sjukhuset till ett vårdhem för 150 patienter som flyttade in i nybyggda paviljonger i den nordöstliga delen av området (S-huset).

Vipeholmsskolan (Vipan) var inte först.
Det fanns en skola tidigare. Som en följd av år 1967 års omsorgslag, som innebar en revolution för alla barn och ungdomar som var utvecklingsstörda, trädde den ALLMÄNNA SKOLPLIKTEN från 1842 äntligen i kraft. Från 1968 fick ett stort antal patienter rätt till skola och skolplikt.

Efter diverse förhandlande tjuvstartade sedan Vipeholmsskolan 1988 med elever på Livsmedelstekniskt linje. Egen skolenhet blev Vipeholmsskolan året därpå, dvs. 1989.

En del av ovanstående text är saxat ur Inga Engels (f d dramalärare på Vipeholmsskolan) historiska tillbakablick från en numera borttagen sida på Gymnasieskolan Vipans hemsida. Kartutdragen är från Lantmäteristyrelsens arkiv.